Terug
naar
boven

Badminton Algemeen
BC Olympia


Badminton Algemeen
Het hedendaagse badminton kent een eeuwenoude geschiedenis.
In oude culturen van Oost-AziŽ en die van de Azteken in Mexico, bestonden al spelen, die veel op badminton leken.

Over het algemeen wordt aangenomen dat India de bakermat is van het huidige badminton, omdat daar het spel POONA werd beoefend (waarschijnlijk genoemd naar de stad Poona in de buurt van Bombay). Engelse officieren introduceerden het spel in Engeland en omstreeks 1873 werd het spel intensief beoefend op het landgoed van de Hertog van Beaufort in Gloucerstershire. De naam van dat landgoed was "BADMINTON" en aangenomen mag worden dat de naam van het landgoed is overgegaan op het spel. Uit oude schilderijen blijkt dat men het spel ook in Europa al kende onder verschillende namen. Reeds in de 12e eeuw werd het spel in Engeland gespeeld. Ook in Frankrijk kende men het spel 'Jeu de longue plume' al in de middeleeuwen. Er bestaat een schilderij uit de 17e eeuw van Adam Menyoki waaruit blijkt dat het spel met een klein racket en een soort shuttle werd gespeeld. Die shuttle stond vroeger bekend als 'pluimbal', hetgeen een goed Nederlands woord voor badminton zou kunnen zijn.

BC Olympia
Door Guus Bos.

Het begon allemaal in de zomer van 1962. In de Eksterstraat te Zaltbommel kregen vier vrienden op een zomeravond het idee om "een shutteltje te slaan". Het was windstil, dus zo gezegd, zo gedaan. Herbert Vos, Joop Kaasjager, Jan van Geffen en Guus Bos hebben die zomer menig avond tot laat de Eksterstraat als badmintonaccomodatie gebruikt...

Vanuit mijn Indonesische achtergrond was ik al bedreven in badminton als sport - en maar wat graag zou ik deze sport ook in Nederland gedurende de wintermaanden uitoefenen. Na onderling overleg ging Herbert naar de Gemeente Zaltbommel voor informatie: in een zaaltje met belijning badminton spelen volgens de juiste spelregels - dat was de inzet.

De zaal was snel geregeld: wij mochten de gymnastiekzaal van de M.U.L.O. aan de Thorbeckestraat op zaterdagmiddag mochten gebruiken - maar zonder belijning.... Dus werd onze zaterdagmiddag badminton steevast vooraf gegaan door het trekken krijtlijnen. 

Vervolgens kregen we te horen dat we onder de naam van omnisportvereniging Olympia mochten spelen - dit was in 1964 en BC Olympia was een feit! Echte geschilderde lijnen lieten toen niet lang meer op zich wachten...

Ons clubje werd al snel uitgebreid. Nieuwkomers als Dick van Gameren, Henny Budel, Annelies Roding en later nog eens Rudy Rijken, Petra Stehmann, Rob Charles en vele anderen, versterkten onze club. Vanwege zeevaartactiviteiten ben ik in 1964 gestopt. Mijn jongere zus Andrea nam mijn plaats in en pas in 1972 wist Rob Charles mij over te halen weer aan te sluiten bij BC Olympia.

In de tussentijd is BC Olympia verhuisd naar de gymzaal aan de schoolstraat en sloot BC Olympia zich in 1967 aan bij de Bossche Badminton Federatie (BBF). BC Olympia deed mee aan menig toernooi en de districtscompetitie, met hoge resultaten!

In 1973 is de jeugddivisie van BC Olympia ontstaan. Het jaar daarop vierde we ons 10-jarig bestaan d.m.v. een jubileumtoernooi in Schijndel. In 1976 werd BC Olympia een zelfstandige vereniging, met sinds 1978 zelfs een eigen sporthal met maar liefst 9 badmintonvelden! BC Olympia verliet de BBF en sloot zich aan bij de Nederlandse Badminton Bond (NBB). Inmiddels is BC Olympia weer aangesloten bij de BBF.